Hovězí T-bone steak ze statku Hlinky zaručuje šťavnatý gastronomický zážitek

Statek Hlinky na Karlovarsku produkuje hovězí T-bone steak. Natáčela Dana Jelínková
Hovězí T-bone steak z ekologického statku Hlinky na Karlovarsku získal ocenění v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje v kategorii trvanlivých masných výrobků. Podle majitelů statku je tajemství úspěchu prosté. Ekologické zemědělství, absence chemických úprav, pečlivý proces zrání a humánní porážka skotu vedou k vynikající chuti a prvotřídní kvalitě masa.
Spolumajitel statku Jan Kužvart vysvětluje, že středobodem kvality je ekologický chov skotu plemene Aberdeen Angus, které je ideální pro produkci masa. Na statku Hlinky důsledně dbají na přirozené podmínky a pečlivou kontrolu kvality v každé výrobní fázi, od chovu až po zpracování. V souladu s předpisy EU je porážka skotu prováděna humánně, aniž by byla zvířata stresována.
Hovězí maso ze statku Hlinky se od komerčního chovu liší především v procesu zpracování. Prochází totiž dlouhým procesem tzv. mokrého zrání, kde může v pečlivě uzavřeném vakuovém balení zůstat po dobu 4 až 6 týdnů. T-bone steak z nízkého roštěnce a pravé svíčkové, vážící kolem 600 až 800 gramů, si tak uchovává šťavnatost a získává výraznou chuť.
Jan Kužvart říká, že kvalita masa se pozná podle textury, a projeví se také při tepelném zpracování. Steak z komerčně chovaného masa často vylučuje velké množství vody, což vede ke ztrátě hmotnosti. Takové maso bývá tuhé a hůře se konzumuje. T-bone steak ze statku Hlinky nabízí zákazníkům alternativu, která zaručuje gastronomický zážitek s intenzivní a plnou chutí.
Související
-
Během covidu začala pěstovat bylinky, dnes je držitelkou ocenění Regionální potravina
Vše začalo během covidu, kdy Olga Novak z Karlových Varů začala doma pěstovat mikrobylinky. Dnes je dodává po celém kraji a její hrášek získal titul Regionální potravina.
-
Chléb Farmář Lenky Bezděkové je vítězem v kategorii pekařských výrobků
Chléb Farmář Lenky Bezděkové se stal vítězem v kategorii pekařských výrobků, včetně těstovin. Jeho unikátní semínková receptura se zrodila díky pokusům a omylům.
-
Prémiový světlý ležák Dukát 12 z pivovaru Rudohor je chloubou Krušných hor
Pivovar Rudohor z Dolního Žďáru se pyšní oceněním Regionální potravina Karlovarského kraje za svůj prémiový světlý ležák Dukát 12. Výjimečnost piva spočívá v receptuře.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.