Selský jogurt z Krásného Údolí zraje přímo v kelímku, bez přidaných stabilizátorů

6. červen 2025

Selský jogurt bílý ze společnosti Hollandia Karlovy Vary získal ocenění v kategorii mléčných výrobků soutěže Regionální potravina Karlovarského kraje. Výrobek je charakteristický tradiční výrobou bez přidaných stabilizátorů a zrání přímo v kelímku, díky čemuž si zachovává pevnou konzistenci a autentickou chuť. Podrobnosti o jeho výrobě prozradil vedoucí výroby Pavel Dostál.

Selský jogurt bílý, Hollandia Karlovy Vary

Společnost Hollandia vyrábí Selský jogurt bílý už 34 let. Výrobní proces je založený na tradičních principech bez přidaných stabilizátorů nebo umělých přísad. Mléko, které do závodu přijde, je po vyčištění, homogenizaci a pasterizaci smícháno s jogurtovou a probiotickou kulturou. Jogurt poté zraje přímo v kelímku.

„Má to specifikum, musí to být naplněné za dvě hodiny, protože je to živá příroda. Kdybychom to plnili déle, docházelo by k fermentačním procesům a výrobek by se rozpadl, jogurt už by to nebyl,“ vysvětluje vedoucí výroby. Na rozdíl od jiných jogurtů, které zrají v nádržích a mají krémovou konzistenci, je Selský jogurt bílý velmi pevný.

Zrání probíhá ve fermentačních boxech při 42 stupních Celsia. „Máme tady teplotu fermentace 42 °C, a když se podíváme, tak z očkovaného mléka vzniká Selský jogurt,“ doplnil Dostál. Po dozrání je jogurt ochlazen a po deseti hodinách připraven k expedici zákazníkům.

autoři: Jana Strejčková , max
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat