Selský jogurt z Krásného Údolí zraje přímo v kelímku, bez přidaných stabilizátorů
Selský jogurt bílý ze společnosti Hollandia Karlovy Vary získal ocenění v kategorii mléčných výrobků soutěže Regionální potravina Karlovarského kraje. Výrobek je charakteristický tradiční výrobou bez přidaných stabilizátorů a zrání přímo v kelímku, díky čemuž si zachovává pevnou konzistenci a autentickou chuť. Podrobnosti o jeho výrobě prozradil vedoucí výroby Pavel Dostál.
Společnost Hollandia vyrábí Selský jogurt bílý už 34 let. Výrobní proces je založený na tradičních principech bez přidaných stabilizátorů nebo umělých přísad. Mléko, které do závodu přijde, je po vyčištění, homogenizaci a pasterizaci smícháno s jogurtovou a probiotickou kulturou. Jogurt poté zraje přímo v kelímku.
„Má to specifikum, musí to být naplněné za dvě hodiny, protože je to živá příroda. Kdybychom to plnili déle, docházelo by k fermentačním procesům a výrobek by se rozpadl, jogurt už by to nebyl,“ vysvětluje vedoucí výroby. Na rozdíl od jiných jogurtů, které zrají v nádržích a mají krémovou konzistenci, je Selský jogurt bílý velmi pevný.
Zrání probíhá ve fermentačních boxech při 42 stupních Celsia. „Máme tady teplotu fermentace 42 °C, a když se podíváme, tak z očkovaného mléka vzniká Selský jogurt,“ doplnil Dostál. Po dozrání je jogurt ochlazen a po deseti hodinách připraven k expedici zákazníkům.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.