Chléb Farmář Lenky Bezděkové je vítězem v kategorii pekařských výrobků

14. únor 2025

Chléb Farmář Lenky Bezděkové, oceněný titulem Regionální potravina, se stal vítězem v kategorii pekařských výrobků, včetně těstovin. Jeho unikátní receptura, plná zdraví prospěšných semínek, se zrodila díky pokusům a omylům. Příprava chleba je náročná, ale výsledek stojí za to.

Chléb farmářky Lenky Bezděkové

Prvním oceněným produktem v seriálu Lahůdky od vedle je chléb Farmář z pekárny Kováč. Jeho výjimečnost spočívá v originální receptuře, kterou si pekařka sestavila sama. Složení chleba zahrnuje semínka lněná, slunečnicová a dýňová, a také pražený ječný slad, což z něj činí nejen zdravý, ale také neobyčejně chutný produkt.

Recept se rodil několik let a byl výsledkem pokusů a omylů. Příprava je pečlivý proces, při kterém se musí dbát na správnou hustotu těsta a dlouhou trvanlivost chleba, kterou zajišťuje kvas. Chléb se peče zhruba 30 až 40 minut při různých teplotách, aby měl křupavou kůrku a měkkou střídku.

Lenka Bezděková není v oblasti kvalitních potravin žádným nováčkem. V roce 2023 získala ocenění za ručně pletené housky a její výrobky si můžete objednat telefonicky nebo koupit na farmářských trzích v Chebu, Kynšperku nad Ohří a Aši.

autoři: Jana Strejčková , max
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.