Ochrnutá umělkyně z Karlových Varů tvoří jedinečné malby štětcem v puse

17. červenec 2023

Veronika Svatošová je po úrazu z dětství ochrnutá. I přesto vystudovala vysokou školu, a i když nemůže používat ruce, maluje obrazy. Její malby můžete znát z pohledů nebo z kalendářů, vytvořit je zabere mnohdy až desítky hodin.

Veronika prožila náročnou etapu v dětství, když čelila závažnému úrazu, který jí připravil o schopnost používat ruce. Přestože to byl pro ni náročný handicap, nikdy neztratila naději a odhodlání. Svou pevnou vůlí se rozhodla, že světu ukáže, že nezávisí na svých fyzických omezeních. Rozhodla se tedy věnovat malování a naučila se držet a ovládat štětec pusou.

Veronika je však závislá na pomoci ostatních. Běžně maluje se svou učitelkou. „Paní učitelka s Verčou už jsou sehraný tým. Když Verča řekne paní učitelce, že chce sluníčkovou žlutou nebo trávově zelenou, tak paní učitelka ví,“ vysvětlila maminka Veroniky Jarmila. Při malování je pak už Veronika samostatná.

Vytvořit jeden obraz zabere přibližně deset hodin. Záleží však na tématu a také na tom, jak se právě Veronika cítí. „Myslím si, že průměrně mi to zabere stejný čas, jako kdyby to dělal někdo rukou,“ vysvětlila malířka. Její malby je možné znát z pohledů nebo z kalendářů.

S malováním začala ve třinácti letech po úrazu

Veronika Svatošová začala tvořit podobné obrázky už ve věku třinácti let, kdy ji vážný úraz přivedl do nemocnice. „Byla jsem odmala divočejší dítě. Vylezla jsem na strom, na který jsme lezli všichni a očividně pode mnou asi praskla větev,“ vzpomínala Veronika. Ze stromu tehdy spadla a poranila si míchu v krční oblasti.

Ze začátku měla Veronika omezení pohyblivosti hlavy, byla schopná pohybovat hlavou jen zprava doleva. „Ze začátku to vypadalo, jak kdyby to malovalo pětileté dítě,“ přiznává Veronika s nadhledem. Uvědomuje si, že kdyby jejího úrazu nebylo, k malování by se vůbec nedostala. Nyní jsou Veroniky díla vystavena na nejrůznějších výstavách a prodejem obrazů si dokáže přivydělat.

autoři: Dominik Hron , Iva Štěpánková
Spustit audio