Jak naladíte Český rozhlas Karlovy Vary na digitálním rádiu DAB+

1. prosinec 2020

Digitální rádio DAB+ nabízí více stanic, kvalitnější zvuk a doprovodné grafické informace. A na přijímačích můžete přitom ladit i stávající vysílání v pásmu FM.

Oficiální logo DAB+ Více rádia

Vysílání DAB+ probíhá v bývalém III. TV pásmu. V systému DAB+ se ovšem zpravidla neudává kmitočet vysílače, jak jsme zvyklí u klasického vysílání, ale tzv. kanál – např. kanál 12C nebo 5A. Stejně tak i přijímače zpravidla při ladění neindikují kmitočet, ale kanál. Je to podobné, jako když ladíte programy v televizi.

Zajímavá je určitě odlišnost při příjmu méně kvalitního signálu. Zatímco u toho analogového slabý signál poznáme podle škvrčení a šumění, tak v systému DAB+ vysílání hraje bez problémů. Do určité úrovně – při nedostatečné kvalitě či síle signálu zavládne ticho.

Výhody digitálního rádia DAB+

  • nešumí
  • naladíte i stávající analogové vysílání
  • zobrazuje více informací o vysílání (název písničky, pořadu apod.)
  • zobrazuje obrázky ze studia, fotky moderátorů nebo obaly alb i bez připojení k internetu
  • více stanic: vedle celoplošných okruhů jako je Radiožurnál, Dvojka, Vltava nebo Plus, a regionálních programů (například ČRo Karlovy Vary), si můžete touto cestou naladit i digitální okruhy Radio Wave, D-dur, Rádio Junior a Jazz
  • energetická šetrnost

Čtěte také

Některé přijímače jsou vybaveny indikátorem síly signálu, ten bývá dostupný v menu přijímače. U většiny přijímačů je též možné provést ruční nastavení kanálu, na kterém má přijímač hledat stanice. Český rozhlas Karlovy Vary naladíte na kanálu 5A (Karlovy Vary), 9C (Klínovec) a 5B (Toužim).

Pozor také na to, kam si rádio dáte. Určitě dál od televizí s plazmovou obrazovkou nebo od mikrovlnné trouby. Jsou to totiž možné zdroje rušení signálu.

Čtěte také

Vzhledem k tomu, že šíření signálu DAB+ je více ovlivněno terénními nerovnostmi a stíny budov a kopců ve srovnání s nižšími kmitočty v pásmu VKV FM, můžete mít v určitých oblastech dočasně problém s kvalitou příjmu. Obecně je ale systém DAB+ podstatně odolnější proti rušení než analogové vysílání, potřebuje však hustší síť vysílačů.

DAB+ a autorádia

Co je DAB+?

DAB+ je verze digitálního vysílání, která umožňuje šířit více programů nebo doplňkové služby. Digitální vysílání Českého rozhlasu naladí od 17. září 2020 až 95 % obyvatel republiky. Pro příjem potřebujete rádio označené symbolem DAB+.

Další užitečné informace na dobadabova.cz.

Ideální je, pokud má auto z výroby zabudovaný DAB+ přijímač. U řady značek lze při koupi objednat DAB+ příjem, což doporučujeme. U některých moderních aut je DAB+ tuner zabudovaný v autorádiu vždy, pouze je jej potřeba aktivovat.

V případě, že používáte auto s autorádiem VKV FM bez možnosti DAB+ příjmu, je možné dokoupit DAB+ adaptér. K němu se zpravidla připojí dodatečná anténa, nalepená na čelní sklo.

Kde můžu koupit digitální rádio?

Koupě DAB+ přijímače není žádná věda. Digitální rádia můžete sehnat v obchodech s domácí elektronikou. Tam vám také určitě i vše potřebné vysvětlí. Pokud nebudete s nabídkou spokojeni, můžete se poohlédnout po internetových obchodech.

autoři: tif , nkr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.