Ručně vyráběný Čerstvý bio sýr bylinka z farmy Belina je vhodný i pro celiaky
Čerstvý bio sýr bylinka z rodinné farmy Belina v Nežichově u Toužimi získal prestižní ocenění v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje, a to v kategorii sýry včetně tvarohu. Biofarma sází na nízkou produkci, ruční výrobu a vysokou kvalitu výrobků. Podrobnosti o výrobě přiblížil majitel farmy Jaroslav Prchal.
Rodinná farma Belina vznikla v roce 2003, mlékárnu otevřela o šest let později. Zaměřuje se na výrobu sýrů, jogurtů, tvarohu, tvarohových krémů, žervé a pomazánek. Její vlajkovou lodí je právě ručně vyráběný, bezlepkový Čerstvý bio sýr bylinka, který je vhodný i pro osoby s celiakií.
„Čerstvý sýr byl v podstatě prvním výrobkem naší mlékárny a naše zkušenosti s ním jsou letité,“ připomíná Jaroslav Prchal. Zpočátku se vyráběl pouze v přírodní variantě, bez jakýchkoli příchutí. Postupem času ale receptura prošla vývojem, přibyly bylinky, česnek i směs koření typu country.
Ruční výroba s důrazem na detail
Při výrobě je zásadní přesné dodržení teplot. Mléko se pasteruje při 72 °C a následně rychle ochlazuje na něco málo přes 30 °C. Po asi hodině se sýřenina ručně krájí a nalévá do forem, kde přes noc odkapává. Druhý den se sýr vkládá do solného nálevu a obaluje v bylinkách. Během procesu se jednou otočí, aby rovnoměrně dozrál. Celý postup probíhá ručně a vyžaduje pečlivost.
Čerstvý bio sýr bylinka je k dostání nejen na farmě v Nežichově, ale i ve vybraných farmářských prodejnách v Karlových Varech, Sokolově a Plzni. Farma týdně vyrobí zhruba stovku kusů, což odpovídá její filozofii zůstat malovýrobcem a udržet vysoký standard kvality.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka