Pro podmanivý sýr Adam ze Statku Bor ZEOS se zákazníci vracejí opakovaně

28. březen 2025

Největší audioportál na českém internetu

Sýr Adam | Foto: Dana Jelínková, Český rozhlas

Statek Bor ZEOS na Karlovarsku vyrábí plnotučný sýr Adam. Natáčela Dana Jelínková

Statek Bor ZEOS na Karlovarsku se více než 30 let věnuje zemědělství a zpracování vlastního mléka. Mezi jejich nejlahodnější produkty patří ručně vyráběný sýr Adam, který letos obdržel ocenění v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje v kategorii Sýry včetně tvarohu.

Sýr Adam ze Statku Bor ZEOS

Sýr Adam je výsledkem více než 13 let zkušeností a precizní práce. Původně vznikl jako nízkotučný, ale postupně se vyvinul na plnotučný zrající produkt. Vyrábí se v malé mlékárně, kde každý krok probíhá ručně. Mléko se nejprve pasteruje a poté se přidají speciální kultury. Připravený sýr se uloží do forem a zrajícího boxu, přičemž během zrání je pravidelně omýván a pečlivě sledován.

Klíčem k výjimečné chuti přispívá především kvalitní domácí mléko. Důležité je také precizní dávkování soli, která ovlivňuje chuť i vzhled finálního výrobku. Sýr Adam se vyznačuje jemnou máslovo-smetanovou chutí, pro niž si získal srdce mnoha zákazníků.

autoři: Dana Jelínková , max

Související