Pro podmanivý sýr Adam ze Statku Bor ZEOS se zákazníci vracejí opakovaně
Statek Bor ZEOS na Karlovarsku se více než 30 let věnuje zemědělství a zpracování vlastního mléka. Mezi jejich nejlahodnější produkty patří ručně vyráběný sýr Adam, který letos obdržel ocenění v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje v kategorii Sýry včetně tvarohu.
Sýr Adam je výsledkem více než 13 let zkušeností a precizní práce. Původně vznikl jako nízkotučný, ale postupně se vyvinul na plnotučný zrající produkt. Vyrábí se v mini mlékárně, kde každý krok probíhá ručně. Mléko se nejprve pasteruje a poté se přidají speciální kultury. Připravený sýr se uloží do forem a zrajícího boxu, přičemž během zrání je pravidelně omýván a pečlivě sledován.
Klíčem k výjimečné chuti přispívá především kvalitní domácí mléko. Důležité je také precizní dávkování soli, která ovlivňuje chuť i vzhled finálního výrobku. Sýr Adam se vyznačuje jemnou máslovo-smetanovou chutí, pro niž si získal srdce mnoha zákazníků.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.



