Soudcovská vila byla kdysi chloubou Aše. Dnes láká hlavně bezdomovce

14. červen 2022

Kdysi to bývala jedna z největších a také nejhonosnějších vil v Aši. Dnes najdete uprostřed rozlehlého zarostlého pozemku už jen rozpadající se budovu, která přitahuje především bezdomovce.

Soudcovská vila se nachází na velkém pozemku ve Studentské ulici. Sousedí s bývalou hlavní soudní budovou ašského okresu, která dnes slouží jako základní škola. „Muselo to být hodně vznosné sídlo, jak dnes dosvědčují ruiny krásných kamenných prvků, mohutných schodišť, zdobené kamenné vstupy. Vilu zřejmě kdysi obklopoval velmi pěkný park,“ popsal vilu Aleš Česal z ašského muzea.

V roce 1928 si ji nechal postavit továrník Baumgärtel, který měl významnou firmu zaměřenou na výrobu stávkového zboží, punčoch a rukavic. Po válce sloužila jako dům pro soudce. „Po roce 1945 zde bylo sídlo ašského soudce,“ potvrdil Česal.

Dlouhá léta byla pak vila opuštěná. Její zkázu dokonal požár 15. srpna 2013. Současným majitelem je soukromý vlastník, jehož původní záměr byl vybudovat ve vile luxusní domov pro seniory. Léta se zde ale nic neděje a vila dál chátrá.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.