Bio smetana z Farmy Kubernát získala ocenění za ekologickou výrobu a čerstvost

Farma Kubernát Děpoltovice vyrábí Bio smetanu. Natáčela Dana Jelínková
Bio smetana z Farmy Kubernát Děpoltovice byla oceněna v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje v kategorii mléčné výrobky ostatní. Za úspěchem stojí dlouholetá práce farmářů, kteří se specializují na ekologické hospodaření a šetrné zpracování.
Farma Kubernát byla založena v roce 1993 a od roku 2003 se věnuje ekologickému zemědělství. V roce 2013, po deseti letech zkušeností s ekologickým hospodařením, začali na farmě zpracovávat vlastní mléko a vyrábět mléčné výrobky ve vlastní mini mlékárně.
Aby mohl být mléčný výrobek označen jako bio, musí splňovat přísná kritéria. „Co se týče živočišné výroby, krmení musí pocházet převážně z farmy. To znamená, že seno, senáž si vyrábíme sami. Jadrné krmivo si vyrábíme také sami. Nakupujeme pouze sůl a minerální krmné přísady,“ vysvětlil majitel farmy Jiří Kubernát.
Výroba Bio smetany začíná šetrným zchlazením mléka na 2 až 4 °C. Následně se mléko zahřeje na 35 °C a odstřeďuje se, čímž jako hlavní produkt vzniká smetana. Ta je v další výrobní fázi pasterována při vysoké teplotě, vychlazena a uskladněna v chladírně.
Nadstandardní obsah tuku a čerstvost
„Bio smetana obsahuje minimálně 35 % tuku, což je více než je obvyklé,“ říká Jiří Kubernát. Podle paní Evy Kubernátové se výrobek hodí pro přípravu omáček a krémových polévek. Vzhledem k vysokému obsahu tuku ji však nedoporučuje ke šlehání.
Smetana má jen omezenou trvanlivost. „Je to právě z toho důvodu, že my vyrábíme čerstvé výrobky. Nevyrábíme výrobky, které budou dva měsíce ležet v regálu. Jsou to výrobky opravdu ke spotřebě, dejme tomu od jednoho týdne do 14 dnů,“ uzavírá Jiří Kubernát.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.