Pšeničný speciál 11 z pivovaru Permon kombinuje německý styl a českou hořkost
Pivovar Permon v Sokolově se od svého vzniku v roce 2006 specializuje na výrobu kvalitního řemeslného piva. Jedním z jeho nejúspěšnějších produktů je Pšeničný speciál 11, který v letošním roce získal prestižní ocenění v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje v kategorii alkoholické nápoje.
Pivovar Permon má příběh, který by mohl sloužit jako námět pro film. Vše začalo v roce 2006, kdy se skupina bývalých IT specialistů rozhodla, že se vrhnou na výrobu piva. Využili k tomu garáži táty jednoho z nich, kde vznikl první malý pivovárek. Jak se zlepšovala technologie a zájem o pivo rostl, začali plánovat další krok.
„V roce 2008 jsme pivovar oficiálně zaregistrovali u celní správy, takže se z nás stal oficiální pivovar. V roce 2011 jsme se přestěhovali do Sokolova, do kapucínského kláštera, kde už jsme to pojali trošku ve větším,“ vzpomíná na začátky podnikání v pivovarnictví jednatel společnosti Michal Sás, který dodnes sází na poctivou ruční práci bez přílišné automatizace.
Svrchně kvašená 11 zraje bez pasterizace a filtrace, čímž si zachovává čerstvost a plnost chuti. Pšeničný speciál nese svůj název díky padesátiprocentnímu podílu pšenice v receptuře, který je typický pro německá piva. V Permonu mu však dali český nádech a pivo mírně nahořkli. Pivovar klade důraz na čerstvost surovin a pivo stáčí do obalů přibližně po třech týdnech.
Díky řemeslné práci si pivovar získal uznání v Česku i v zahraničí. Každoročně vyrábí více než 40 druhů piv, včetně oceněného pšeničného speciálu 11, který si oblíbili mnozí milovníci piva.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.