Světlý ležák 11 z domácího pivovaru Krušnohor byl oceněn jako nejlepší nápoj v kraji
Světlý ležák jedenáctka z rodinného pivovaru Krušnohor v Kraslicích získal ocenění v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje. Tradičně vařený nefiltrovaný ležák si porotu získal jednoduchým složením a vysokou úrovní pitelností.
„Jsme malý rodinný pivovar srdci Krušných hor. Fungujeme od roku 2014. Hlavním portfoliem pivovaru jsou ležáky, to znamená spodně kvašený piva. Vaříme pět ležáků plus doplňkově modernější piva typu ALE, svrchně kvašený,“ uvedl majitel pivovaru Vlastislav Kopecký.
Oceněný světlý ležák jedenáctka se vaří tradiční dekokční metodou, která zajišťuje vyšší výtěžnost sladu a plnější chuť. „Rozdíl mezi dekokcí, která se používá výhradně na ležáky, a infuzním vařením je v tom, že u dekokčního vaření ležáků se dílo dělí na rmuty, které se ještě provařují,“ řekl Kopecký.
Majitel pivovaru vysvětluje, že při výrobě ležáků používají otevřené spilky, což umožňuje modernější styl ležení a kvašení s lepším přístupem vzduchu. U oceněné jedenáctky pivovar vsadil na jeden druh sladu a chmele. Výsledkem je mimořádně pitelné pivo s lehce sladovou a příjemně hořkou chutí.
Zájemci budou moci oceněné pivo ochutnat 17. května během Dne otevřených dveří Českého rozhlasu Karlovy Vary v ulici Zítkova 3. Více informací najdete zde.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka