Doupovské uzeniny Pelant dovedly svou vepřovou Retro paštiku k dokonalosti
Doupovské uzeniny Pelant v Žalmanově na Karlovarsku získaly ocenění v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje za svoji věhlasnou Retro paštiku. Sezónní výrobek, jenž vyniká jemností a vysokým obsahem vepřového masa, zvítězil v kategorii Masné výrobky tepelně opracované.
„Retro paštiku si vymyslel můj bratr. Zabrousil do starých řeznických učebnic, podle kterých se vyráběly paštiky řekněme před 40 až 50 lety, a dohledal, že do paštik se přidávala složka v podobě medu, který dělá sladkost té paštiky,“ popsal nápad na paštiku obchodní ředitel společnosti Doupovské uzeniny Petr Pelant.
Žalmanovská Retro paštika obsahuje také smetanu, což u paštik není zrovna běžné. „Protože máme retro paštiku, tak jsme si řekli, že nebudeme šetřit. Tak vznikl nápad na Retro paštiku, která obsahuje lokální med, smetanu a další složky, které v paštikách nenajdete,“ doplnil obchodní ředitel.
Vysoký obsah masa a další ingredience
Ve složení Retro paštiky dominuje 45 % masa z vepřového laloku a přibližně 30-33 % vepřových jater. Překvapením by pro někoho mohla být smažená cibulka, která je rovněž nedomyslitelnou součástí produktu. Roztíratelnost paštiky pak zásadně ovlivňuje obsah tuku.
Hotová paštika je balena do přírodního střívka. „Zvolili jsme přírodní střevo, abychom ve výrobku nepředávali věci, jako jsou v plastových obalech, mikroplasty a tak podobně. Výrobek prostě musí mít parametry prvotřídního výrobku,“ dovysvětlil Petr Pelant, podle něhož je Retro paštika je vhodná i pro osoby na bezlepkové dietě.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.