Neobarokní a secesní vila Monplaisir, dnešní sídlo ZUŠ ve Františkových Lázních

Další díl seriálu Slavné vily s příběhem nás tentokrát zavede do Františkových Lázní. Vilu ve Školní ulici si nechali postavit zámožní manželé, vlastnil jí i známý pražský lékař a dnes v ní sídlí základní umělecká škola Járy Cimrmana.

V blízkosti vlakového nádraží ve Františkových Lázních vyrostla na začátku minulého století nová vilová čtvrť. Její nejvýraznější a nejzajímavější stavbou je vila s francouzským názvem Monplaisir. 

Budovu si nechal postavit Anton Buschek s manželkou Katharinou, projekt jim zpracovala františkolázeňská firma Franze a Karla Proscheových. Vilu zámožní manželé vlastnili pouze 5 let, novým majitelem se stal Hermann Singer.

V roce 1925 od něj vilu kupuje MUDr. Antonín Pohorecký, významný pražský gynekolog a kardiolog, který byl zároveň lázeňský konzultant ministerstva zdravotnictví a v letní sezóně působil ve Františkových Lázních jako odborný lázeňský lékař pro méně početnou českou klientelu.

Pro tu také napsal a vlastním nákladem vydal knihu Františkovy Lázně a okolí, kde byla uvedena nejen historie města, ale i další důležité informace jako způsoby léčebných metod, tipy na procházky a výlety nebo možné sportovní a kulturní vyžití.

Patrová vila s prvky neobaroka a pozdní secese. Zdobená je zejména vstupní část, a to neobarokními motivy a geometrickými prvky. Původně okna doplňovaly velké dřevěné okenice. V současné době je ve vile umístěna Základní umělecká škola Járy Cimrmana.

Spustit audio

Související