Budova Českého rozhlasu v Karlových Varech sloužila kdysi jako Lázně duše

Poslední díl seriálu Slavné vily s příběhem nás zavedl do Karlových Varů. Vila v Zítkově ulici sloužila jako ubytovna pro zdravotní sestry, později v ní byla psychiatrická ordinace a dnes je sídlem Českého rozhlasu Karlovy Vary.

V Karlových Varech, poblíž hotelu Imperiál, stojí v Zítkově ulici krásná, dvoupatrová vila. Nejvýraznějším prvkem na celé stavbě je podkrovní dřevěný balkón se zdobenou stříškou a velkým nápisem, který prozrazuje, že ve vile sídlí Český rozhlas Karlovy Vary.

Vila pochází z první poloviny 20. století, v 70. letech se ve vile nacházela ubytovna pro zdravotní sestry blízkého kojeneckého ústavu, později zde byla psychiatrická ordinace s názvem Lázně duše. Od roku 2006 v ní sídlí Český rozhlas Karlovy Vary.

Altán v zahradě je původní

„Už jako na dítě na mě vila působila zvláštně. Měla tajemnou atmosféru. Pamatuji si na opuštěný zchátralý altán, temná okna a ušpiněnou omítku. Prakticky nikdo se tam neobjevoval. Na nás to působilo až strašidelně,“ zavzpomínal redaktor Českého rozhlasu Zdeněk Trnka, který si vilu pamatuje už z dětství. V tu dobu by ho asi nenapadlo, že zde bude roky pracovat.

Architekt, ani přesný rok výstavby není znám. Dominantou budovy je podkrovní dřevěný balkón se zdobenou dřevěnou stříškou a prosklený arkýř. V zahradě je původní dřevěný altán. Zajímavostí je, že při jeho rekonstrukci se ve stříšce našly staré německé noviny, které sloužily jako vycpávka.

Prohlédnout si interiér vily v Zítkově ulici mohou zájemci v sobotu 14. května 2022, kdy Český rozhlas pořádá Den otevřených dveří.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související