Kamenná vila Ferdinanda Herglotze je nejpozoruhodnější stavbou vilové čtvrti v Chebu

Další díl seriálu Slavné vily s příběhem nás tentokrát zavedl do Chebu. Vila z neomítaných kamenných kvádrů, pro kterou se vžil název Kamenná vila, stojí poblíž Městského divadla a je dílem jednoho z nejžádanějších chebských stavitelů.

Vila byla postavená v roce 1881 z neomítaných kamenných kvádrů, proto se pro ní vžil název Kamenná vila. Pro sebe a svou manželku ji nechal postavit chebský stavitel Ferdinand Herglotz. Narodil se jako nejmladší z pěti sourozenců do rodiny městského správce staveb Wenzla Herglotze. Sám Ferdinand patřil k vůbec nejžádanějším stavitelům tehdejší společenské elity v Chebu.

V roce 1870 se velice výhodně oženil s dědičkou několika realit Marií Noltschovou a koupil pozemek na Divadelním náměstí, aby si zde postavil vlastní vilu – již zmiňovanou Kamennou vilu v novogotickém stylu.

Gotický styl je patrný především na oknech v prvním patře a podkroví vily nebo také u lodžie s dekorativními lomenými oblouky. Kolem vily nechal Ferdinand postavit i stylový plot se žulovými sloupky ve tvaru gotických opěráků. Vila je postavená pod vlivem tzv. nového norimberského stylu.

Současnost

Na konci roku 1892 nečekaně Ferdinand Herglotz zemřel ve věku pouhých 47 let. Manželka Marie o rok později vilu prodala majiteli továrny na vlněné zboží Richardu Schmerlerovi. O několik let později se do vily nastěhovaly učitelky hudby Klara a Luisa Utschikovi, jejich rodině vila patřila až do roku 1946. Dnes je objekt v soukromém vlastnictví.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související