Vila Karla Kreuzingera v Chebu bývala plná skleníků. Dnes v ní sídlí Sova

Vilu továrníka Karla Kreuzingera najdete stranou od rušného centra v Goethově ulici. Kdysi bývala plná skalniček a skleníků, dnes v ní sídlí Dům dětí a mládeže.

Ve vilové čtvrti na konci Chebu stojí prostorná patrová budova s krásným výhledem na řeku Ohři s velkou zahradou. V roce 1908 ji nechala postavit rodina továrníka Karla Kreuzingera. Vila byla postavena jako vůbec první v této čtvrti stranou od rušného centra a patří k nejvýraznějším stavbám předválečného Chebu.

Otec Karla Kreuzingera byl chebský řezník, jeho prvorozený syn Dominik byl spolumajitelem nejstarší chebské strojírny. Po jeho smrti se vedení podniku ujal mladší bratr Karl, který podnikání rozšířil i o svářecí a montážní dílny.

Finančně zabezpečený Karl Kreuzinger si tak později mohl dovolit finančně podporovat zálibu svého syna Kurta, který pěstoval a vlastnil vzácnou sbírku kaktusů. Skleníky vedle vily se proto zaplnily kaktusy, které si přivezl až z Jižní Ameriky.

Současnost

Po druhé světové válce byla rodina Kreuzingerů odsunuta a její majetek znárodněn. Později se do vily nastěhoval Okresní dům pionýrů a mládeže. Dnes zde sídlí Dům dětí a mládeže Sova.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související