Život na Manském dvoře. Dům vedle si nechal postavit architekt Babuška

Další díl seriálu Slavné vily s příběhem nám představil vilu významného prvorepublikového architekta. I když trvale bydlel v Praze, postavil si rodinný dům vedle statku Manský dvůr u Dolního Žandova na Chebsku.

Architekt Milan Babuška je autorem známé budovy Národního technického a zemědělského muzea na pražské Letné. Přestože se specializoval především na projekty škol, lázeňských budov a průmyslových staveb, jednu jeho ojedinělou stavbu najdeme poblíž Lázní Kynžvart na Chebsku.

Vystudoval ČVUT v Praze, byl také profesorem na průmyslové škole v Jaroměři a v Praze. Je autorem mnoha českých škol převážně v pohraničí. V Karlovarském kraji je podepsán například pod návrhem bývalé české školy v Lokti nebo v Habartově.

Babuška projektoval také lázeňské budovy v Jáchymově. Rodinné a obytné domy projektoval ojediněle. Byl i mimořádně hudebně nadaný, hrál na housle a působil také jako dirigent České filharmonie. 

Počátkem třicátých let 20. století získala jeho rodina velkostatek Manský dvůr u Dolního Žandova. Statek byl v dosti zchátralém stavu, a tak nechal Babuška postavit pro sebe a svou rodinu dům hned vedle statku.

V přízemí byl malý byt pro správce statku se samostatným vchodem a také obytné prostory majitele. V prvním patře byla ložnice a pokoje pro hosty. Na domě je vidět také typický Babuškův rukopis, jako je použití propojeného parapetu pod více okny nebo použití většího počtu vysokých úzkých oken. Na půdě domu se údajně dochoval původní krov s konstrukcí používaných u kostelních lodí.

Manský dvůr musela rodina Babuškova opustit v roce 1938. Statek i dům zabral vůdce sudetských Němců a pravá ruku Adolfa Hitlera Konrad Henlein. Známá legenda, že Henlein chtěl statek přestavět do podoby hákového kříže, není pravdivá. Pouze došlo k přestavbě křídla, které uzavíralo dvůr statku. 

Po roce 1989 získala dům i statek zpět rodina Babuškových a zdařile zrekonstruovaný Manský dvůr v současné době funguje jako penzion.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související