Lovecký zámeček v Kladské navštívil anglický král i prezident Masaryk

Svým vzhledem připomíná alpský srub, navštívil ho anglický král i prezident Masaryk. Další díl seriálu Slavné vily s příběhem nás zavedl k Loveckému zámečku v osadě Kladská na Chebsku.

Nejzajímavější a největší stavbou v osadě Kladská na Chebsku je dřevěný Lovecký zámeček. V takzvaném švýcarském stylu si ho nechal postavit v roce 1876 kníže Otto Friedrich Schönburg-Waldenburg.

Kolem stavby koluje pověst, že kníže zakoupil lovecký zámeček na světové výstavě ve Vídni, která se konala v roce 1873, tedy v době, kdy kníže zakoupil i celý revír. Nezakládá se ale na pravdě, jde pouze o často tradovaný omyl. V té době totiž ještě na místě zámečku stávala parní pila.

„Pro knížete zámeček vyprojektovala švýcarská firma Parquet & Chalet-Fabrik Interlaken. Tady byly postaveny základy a zděné části. Zbytek dřevěných součástí byl přivezen 22 vagóny právě z Interlakenu na nádraží do Staré vody. Ze Švýcarska byli povolání i malíři a tesaři, kteří dohlíželi na kompletaci celého zámečku,“ přiblížil výstavbu objektu ředitel městského muzea v Mariánských Lázních Jaromír Bartoš.

Stavba nebyla zrovna nejlevnější. Dle zápisů ve vyúčtování za rok 1876 jsou celkové platby vyčísleny na 20 300 zlatých. Dodnes dřevěný zámeček na první pohled zaujme svojí zdobností, jedinečné je například vyřezávané trámoví ve tvaru zvířecích hlav nebo květinových motivů. Krásně vyřezané jsou také sloupy a okenní římsy.

Zpočátku sloužil zámeček především jako administrativní budova pro správu poměrně rozsáhlého panství, kde mohl při krátkodobých návštěvách pobývat i kníže s doprovodem. Roku 1893 kníže Otto Friedrich Schönburg-Waldenburg zemřel a po jeho smrti se sem uchýlil jeden z jeho synů Otto Sigismund Schönburg-Waldenburg, který zde našel klid pro svou vášeň k lovu. „Zámeček se stal centrem návštěv slavných návštěvníků Mariánských Lázní. Jezdil sem anglický král Eduard VII. a další významní hosté za pohostinností knížete,“ dodal Bartoš.

Dnes zámeček slouží jako lovecký hotel a spravují ho Lesy ČR s. p.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.