Zenkerova vila v Abertamech je pokladem moderní architektury. Patřila významným továrníkům

Další díl seriálu Slavné vily s příběhem nás zavedl do Abertam na Karlovarsku, kde najdete prvorepublikovou vilu majitele továrny na výrobu rukavic s unikátně dochovanými interiéry.

Vila Felicitas známá také jako vila Zenker se nachází v Abertamech, v Hornické ulici. Vilu si nechala postavit významná rodina Zenkerů, která vlastnila proslulé abertamské továrny na výrobu rukavic. Svůj název Felicitas nese vila po dceři továrníka Zenkera, která byla upoutaná na invalidní vozík. Interiér i s mobiliářem byl upraven tak, aby se po vile mohla snadněji pohybovat.

Objekt stavěl nejspíš švýcarský architekt Heinrich Scherrer. Vila je významným příkladem meziválečné moderny s množstvím unikátně zachovaných prvků. Najdete tady původní kruhová světla, mramorové schody, topení obložené mramorem, skleněné dveře, které byly na svou dobu neobvyklé a především cenná koupelna s růžovým mramorem a původní armaturou.

Přesný osud Zenkerů není znám

Na první pohled zaujme také velká skleněná lodžie. „Vznikla asi o 14 až 16 let později. Zenkerovi měli ochrnutou dceru, a aby se mohla pohybovat na invalidním vozíku, nechali k tomu jednopatrovému domu přistavět lodžii. Dříve nebyla ani zasklená, nechali ji zasklít až později,“ uvedla Gita Kořínková ze společnosti Montanregion Krušné hory – Erzgebirge.

Proč rodina Zenkerů nakonec Abertamy opustila, nikdo přesně neví, existují ale dvě verze. První verze je ta, že ještě před začátkem druhé světové války utekli do zahraničí, druhá verze, že byli po válce odsunuti a zemřeli v chudobě.

Současnost

Od 50. let minulého století ve vile sídlilo ředitelství lesnického učiliště, po revoluci byl objekt opuštěný. V současné době se ve vile nachází kancelář společnosti Montanregion Krušné hory – Erzgebirge, která vilu spravuje, v druhém patře má svojí klubovnu krušnohorský spolek Abertamy a v podkroví je soukromý byt.

Pokudy byste měli zájem si vilu na vlastní oči prohlédnout, zatím je to možné třikrát týdně, v úterý a ve čtvrtek od 15 hodin a v sobotu od 14 hodin. Lze domluvit i jiný termín prohlídky, a to na telefonním čísle uvedeném na webových stránkách společnosti Montanregion Krušné hory – Erzgebirge.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související