Mattoniho vila v Kyselce sloužila i jako dětská léčebna, od té doby chátrala

Další díl seriálu Slavné vily s příběhem nás zavedl do Kyselky na Karlovarsku, a to k vile Mattoni. Ta vznikla přestavbou bývalého Lázeňského domu a říkalo se jí Mattoniho zámek.

Čtrnáct kilometrů východně od Karlových Varů leží v úzkém a hlubokém údolí řeky Ohře bývalé lázně Kyselka. V roce 1829 je založil Wilhelm von Neuburg, slavná éra lázní ale začala až potom, co lokalitu zakoupil karlovarský obchodník s minerální vodou – Heinrich Mattoni.

Společně s rodinou žil ve vile v Karlových Varech, v místech, kde se dnes nacházejí garáže hotelu Thermal. Druhý domov ale měla rodina Mattoniho v Kyselce, kde jejich honosná vila stojí dodnes. „V 70. letech 1878 si Heinrich nechal upravit starý lázeňský dům, který pocházel z roku 1829, z první klasicistní éry hraběte Neuburga. Dům nechal přestavět a rozšířit. V interiéru je možné starý klasicistní objekt ještě spatřit, je tam plně zachován,“ uvedl historik Lubomír Zeman.

Vilu zřejmě projektoval slavný ateliér Fellner & Helmer, na její zahradě nechybělo „malé Vřídlo“

Podoba objektu se nese v duchu klasické italské novorenesance, na první pohled zaujme jeho asymetricky umístěná schodišťová věž. Přilehlý prostor západně od vily byl upraven v přírodně krajinářském pojetí, nechyběl velký vodotrysk na způsob karlovarského Vřídla.

„Dlouhou dobu se nevědělo, kdo byl autor návrhu. Posléze, když jsme našli originální plány na stavbu pitné haly v Kyselce, kterou projektoval slavný ateliér Fellner a Helmer z Vídně, který stojí třeba za karlovarským divadlem, stavěl i litinovou Vřídelní kolonádu. Mattoni ho zřejmě angažoval i ke stavbě své velké vily v Kyselce,“ dodal Zeman.

Současnost

Vila byla v roce 1929 po smrti Mattoniho upravena na Zámecký hotel, bylo v ní zřízeno ústřední topení a rozvod teplé vody. Poté v objektu byla dětské léčebna. „Po sametové revoluci jako všechno ostatní v Kyselce upadalo. Byla tady období, kdy se vážně uvažovalo o demolici veškerých staveb, které tady stojí. Po velkém tlaku společnosti se podařilo ustavit obecně prospěšnou společnost a nastartovat záchranu celého areálu,“ uzavřel historik.

Mattoniho vila patří k nejhodnotnějším dochovaným stavbám lázní v Kyselce.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související