Vilu Bayer si navrhnul sám majitel, potomek slavné rodiny výrobců lázeňských oplatek

Další díl seriálu Slavné vily s příběhem nás zavedl do Karlových Varů k vile Bayer. Tu si postavil známý karlovarský architekt, který pocházel ze slavné rodiny výrobců lázeňských oplatek.

Na spodním okraji nejstarší karlovarské vilové čtvrti, známé jako Westend, najdete vilu Bayer. V dnešní ulici Krále Jiřího si jí v roce 1909 postavil podle svých vlastních plánů proslulý karlovarský architekt Alfred Bayer. Ten se podílel například na výstavbě Mlýnské kolonády, budově karlovarského městského divadla nebo slavnostního sálu Grandhotelu Pupp.

Jedná se o vilu lázeňského typu, dominantou stavby jsou dřevěné lodžiové balkony a prolamované štíty. Alfred Bayer s manželkou Leopoldinou a dvěma syny obýval jen část čtyřpodlažní vily, zbytek pronajímali.

Nacházela se tu například lékařská ordinace a pronajímali si jí lázeňští hosté, se kterými do Karlových Varů jezdilo služebnictvo. Často si host pronajmul celé jedno podlaží.

Alfred Bayer se narodil v roce 1859 do jedné z nejslavnějších karlovarských rodin, která vlastnila výrobnu a prodejnu známých lázeňských oplatek. Působil také ve Vídni ve známém ateliéru Fellner-Helmer, zde se také oženil. 

Po návratu do Karlových Varů se podílel se na výstavbě řady karlovarských objektů: Mlýnské kolonádě, městském divadle, slavnostním sále GH Pupp, lesní kavárně Myslivna nebo domu Atlantic. Jako městský architekt a vážený občan zastával také funkci člena městské rady.

Dnes je vila v soukromém vlastnictví a nacházejí se zde soukromé byty.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související