Vila Kastrup by bez úspěchu známé chebské továrny nebyla. První majitelé si ji ale příliš neužili

Za vysokým plotem, téměř ve středu města Chebu, stojí vila známá jako vila Kastrup. Honosná vila by zde jistě nestála, nebýt úspěchu vyhlášené chebské továrny na výrobu jízdních kol, slavné Esky.

Honosnou stavbu si nechala postavit rodina Heinricha Kastrupa, který se ze skromných poměrů vypracoval na technického ředitele továrny na výrobu jízdních kol Premier-Werke v Norimberku. V roce 1891 vyslalo vedení této továrny Heinricha do Chebu, aby zde zřídil pobočku. Ten se nakonec v roce 1911 osamostatnil a založil v Chebu vlastní podnik na výrobu kol zvaný Elite. Továrna se později stala největším výrobcem jízdních kol v Československu.

Dílo sokolovského architekta

Heinrich zemřel 30. prosince 1929 na zápal plic. Po jeho smrti nechala vilu postavit druhá manželka Anna Emilie Kastrupová pro svou dceru Annelies Marii, která jako jediná pocházela z tohoto manželství. Vila v Hradební ulici pochází z roku 1938 a je dílem sokolovského architekta Heinricha Scherrera.

Už na první pohled působí velmi luxusně, nechyběla v ní tělocvična, hudební salonek, zimní zahrada a vinotéka. Rodinu Heinricha Kastrupa postihl stejný osud, jako většinu chebských Němců s nástupem Hitlera k moci.

Současnost

Po válce byla vila znárodněna a v roce 1949 připadla České zbrojovce, n.p. Strakonice. V objektu se později nacházela také mateřská školka, dnes vilu vlastní soukromí majitelé.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.