V blízkosti historického centra Aše najdete vilu významného mecenáše Gustava Geipela

Další díl seriálu Slavné vily s příběhem nás zavedl do Aše na Chebsku k vile nejvýznamnějšího ašského podnikatele a mecenáše Gustava Geipela.

Od 70. let 19. století zažívalo město Aš svůj největší rozmach, a to především díky rychlému rozvoji textilního průmyslu. Ve městě vznikaly nové čtvrti a ulice, řada reprezentativních budov a luxusních vil ašských továrníků.

Jednou z nich je i vila z roku 1888 stojící v blízkosti historického centra Aše, kterou navrhli zdejší architekti Johann Köhler a Josef Pschera. Nechal si ji postavit Gustav Geipel, významný textilní továrník. Narodil se v Aši v roce 1853 do rodiny, která vlastnila nejdůležitější textilní podnik.

Štít na bočním průčelí je obložený dřevem, i tady se stavitelé inspirovali chebskou architekturou

Geipel byl velký patriot a mecenáš, zasloužil se o moderní rozvoj Aše, působil v městské radě, prosazoval rozšíření starých ulic, většinu z nich nechal na své náklady i vydláždit, zasloužil se také o vybudování městských parků, podporoval školství a ze svých peněz dotoval město.

Budova se nese v romantizujícím historismu. Patrné jsou na ni prvky lidové architektury, jako například dřevěný štít nebo balkon. Její reprezentativní prostory se nacházely v přízemí, kde je dodnes zachován dřevěný bohatě vyřezávaný strop.

Současnost

Po smrti Gustava Geipla vlastnila vilu další podnikatelská rodina Fischerů, naposledy zde byla umístěná policejní stanice. V současné době je vila ve vlastnictví státu a opuštěná.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související