V mariánskolázeňské vile LIL pobýval rakouský císař i československý prezident

Knížecí vila je dnes v Mariánských Lázních více známá jako vila LIL. Název LIL je zkratka Lug ins Land, v překladu vyhlídka do krajiny. Právě krásná vyhlídka je typická pro vilu, kterou navrhl významný mariánskolázeňský architekt Alexandr Zickler.

Vilu si v Anglické ulici nechal postavit Maxmilian Franz Halbmayr, velký milovník hudby. Zafinancoval stavbu varhan v kostele Nanebevzetí Panny Marie a sám byl vynikajícím hráčem na varhany. Narodil se v roce 1854 do zámožné rodiny hoteliéra a starosty Mariánských Lázní Josefa Dionyse Halbmayra. Po otci zdědil parní mlýn, pekárnu v Plzni i železárnu v Josefově Huti.

Původní název rozlehlé vily byl Fürstenhaus Luginsland v překladu Knížecí vila – Vyhlídka do krajiny. Její největší dominantou je vysoká vyhlídková věž v jižním průčelí s jedinečným výhledem na Mariánské Lázně.

Fasádu vily zdobí oblíbené hrázdění a nejrůznější prvky. V jednom z mohutných vitrážových oken je zobrazená patronka hudby sv. Cecílie u varhan, v západním průčelí je plastika lancknechta (vojáka) vyhlížejícího do krajiny. U vstupu dekoruje vilu kamenný gryf (bájné stvoření, které má lví tělo, orlí hlavu a křídla) držící v tlapách štít.

V roce 1902 sepsal Maxmilian Franz Halbmayr závěť. Protože byl svobodný a bezdětný, odkázal v ní svojí vilu městu, a to včetně peněž k jejímu udržování. Zemřel nečekaně o rok později ve věku pouhých 48 let.

Vilu převzalo do svého vlastnictví město a následující rok v ní přespal rakouský císař František Josef I., který se v lázních setkal s anglickým králem Edvardem VII. V roce 1947 ve vile pobýval prezident Edvard Beneš s manželkou Hanou.

Současnost

Po 2. světové válce přešla vila na město, byly zde zřízeny kanceláře. Později se ve vile nacházela vyhlášená restaurace. V polovině 90. letech minulého století bylo ve vile kasino. V současné době je vila stále v majetku města a čeká na své další využití.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související