Neměl žádné potomky, přesto v jeho vile v Kraslicích vyrostlo několik tisíc dětí

V Kraslicích na Sokolovsku najdete vilu majitele největší továrny na dětské hudební hračky. Honosnou budovu Antona Richarda Breinla najdete v ulici Lipová cesta.

Breinlova vila je půvabná secesní a výjimečně zachovalá stavba v klidné vilové čtvrti v blízkosti lesa na okraji Kraslic na Sokolovsku. V roce 1903 si jí nechal postavit jeden z nejbohatších kraslických továrníků. Vila byla projektem architekta Otto Steinla.

Budova je situovaná v rozlehlé zahradě, základní půdorys vily rozšiřuje kruhová věž. Celá stavba je doplněna řadou arkýřů, lodžií, teras a balkónů. Ve vile se také dochovala řada původních prvků, které dokládají společenskou úroveň majitele, jako například okenní a dveřní výplně s malovanými skly nebo vyřezávané zábradlí.

Anton Breinl byl rodák z Kynšperku nad Ohří, v roce 1875 založil v Kraslicích továrnu na výrobu dětských hudebních hraček. Továrna se úspěšně rozrůstala a z Breinla se stal jeden z nejbohatších podnikatelů v Kraslicích. V době vzniku jeho vily byla jeho továrna jednou z největších svého druhu ve střední Evropě.

Současnost

Přestože vlastní potomky nikdy neměl, dětí ve vile vyrostlo několik tisíc.  Zemřel v roce 1928, vila připadla jeho manželce Anně. Po její smrti vlastnilo objekt několik majitelů. V roce 1950 ho získal stát a od té doby tam funguje mateřská školka.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související