Sataraš. Recept z balkánské kuchyně

Základem pokrmu není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Sataraš jakousi obměnou známého leča, Připravuje se bez vajec, kterými jsme zvyklí naše lečo zahustit. Není však nikde dáno, že je tam nemůžeme také přidat.

Ingredience
  • 750 g masitých paprik
  • 500 g rajčat
  • 1 menší plechovka rajčatového protlaku nebo pyré (70 – 100 g)
  • 2 cibule
  • olej
  • 1 lžíce mleté papriky
  • pálivá paprika podle chuti
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl, mletý pepř, petrželka nebo pažitka
  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • oblíbená uzenina

Omyté papriky rozkrojíme, semena odstraníme a nakrájíme je na nudličky. Rajčata oloupeme tak, že je na chvíli ponoříme do vařící vody, slupka se potom snadno oloupe a pak je nakrájíme na kolečka.

V kastrole rozpálíme olej a orestujeme v něm nakrájenou cibuli, přidáme připravené papriky, osolíme, opepříme, poprášíme mletou sladkou i pálivou paprikou, mletým kmínem a dusíme zhruba 5 - 7 minut. Pak přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, protlak nebo pyré, podle chuti dosolíme, zamícháme a dusíme, až je zelenina měkká, ale nikoliv rozvařená a voda se dostatečně odpaří. Proto je někdy vhodné nenechávat po celou dobu dušení na nádobě pokličku.

Na sataraš potřebujete především papriky a rajčata

K sataraši podáváme třeba natvrdo vařená vejce, opečenou uzeninu, může být i maso. Lze použít i různé zbytky pečeného masa. Před podáváním pokrm posypeme nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.

Vhodnou přílohou jsou brambory nebo chléb.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko