Mleté válečky s báječnou omáčkou
Z mletého masa nemusíme dělat jen karbanátky či sekanou. Vyzkoušejte i tyto dušené válečky s omáčkou z kořenové zeleniny, která je zjemněná smetanou.
- 400 g mletého masa (½ hovězí, ½ vepřové)
- 1 rohlík nebo houska
- 1 vejce
- 100 g slaniny
- 1 PL mleté papriky
- 1 cibule
- cca 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 150 ml smetany (sladká nebo zakysaná)
- sůl, mletý pepř
- masový vývar
- olej na smažení
Rohlík či housku nakrájíme a zvlhčíme ho vodou. Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme k němu vejce, a rozmělněné zvlhčené pečivo. Směs dobře promícháme, dokonale propracujeme.
Z připravené hmoty utvoříme válečky, na ně poklademe na nudličky nakrájenou slaninu, zabalíme a dobře uzavřeme.
Připravené válečky ze všech stran opečeme na oleji. Pak do výpeku přidáme nakrájenou cibuli, nastrouhanou očištěnou zeleninu, zasypeme mletou paprikou, podlijeme vývarem a dusíme. Měkké válečky vyjmeme a uložíme na teplém místě.
Měkkou zeleninu rozmixujeme, na zjemnění promícháme se smetanou a podle požadované hustoty naředíme vývarem. Do omáčky vrátíme podušené válečky a chvíli provaříme.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, dušená rýže, těstoviny nebo vařená pohanka.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.