Mleté válečky s báječnou omáčkou

Z mletého masa nemusíme dělat jen karbanátky či sekanou. Vyzkoušejte i tyto dušené válečky s omáčkou z kořenové zeleniny, která je zjemněná smetanou.

Ingredience
  • 400 g mletého masa (½ hovězí, ½ vepřové)
  • 1 rohlík nebo houska
  • 1 vejce
  • 100 g slaniny
  • 1 PL mleté papriky
  • 1 cibule
  • cca 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 150 ml smetany (sladká nebo zakysaná)
  • sůl, mletý pepř
  • masový vývar
  • olej na smažení

Rohlík či housku nakrájíme a zvlhčíme ho vodou. Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme k němu vejce, a rozmělněné zvlhčené pečivo. Směs dobře promícháme, dokonale propracujeme.

Z připravené hmoty utvoříme válečky, na ně poklademe na nudličky nakrájenou slaninu, zabalíme a dobře uzavřeme.

Připravené válečky ze všech stran opečeme na oleji. Pak do výpeku přidáme nakrájenou cibuli, nastrouhanou očištěnou zeleninu, zasypeme mletou paprikou, podlijeme vývarem a dusíme. Měkké válečky vyjmeme a uložíme na teplém místě.

Válečky z mletého masa

Měkkou zeleninu rozmixujeme, na zjemnění promícháme se smetanou a podle požadované hustoty naředíme vývarem. Do omáčky vrátíme podušené válečky a chvíli provaříme.

Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, dušená rýže, těstoviny nebo vařená pohanka.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko