Mezi méně známá díla Rudolfa Welse patří nadčasová vila v sokolovské Jiráskově ulici

Další díl seriálu Slavné vily s příběhem nás zavedl do Jiráskovy ulice v Sokolově, a to k vile Rudolfa Koldta. Nechal si ji navrhnout od významného českého architekta Rudolfa Welse.

Rudolf Koldt byl ředitel přádelny v Nádražní ulici v Sokolově. V roce 1926 si se svou manželkou Resi nechal postavit moderní vilu v Jiráskově ulici. Jejím architektem se stal uznávaný Rudolf Wels. Stavba byla dokončena v srpnu 1927. O dalších osudech původních majitelů nám není nic známo.

Zato právě architekt vily, Rudolf Wels, patří k zajímavým osobnostem. Mezi jeho nejznámější stavby totiž patří Hornický dům v Sokolově, budova dnešní polikliniky na náměstí Milady Horákové v Karlových Varech nebo karlovarský lázeňský dům Bellevue.

Vila Rudolfa Koldta v Sokolově

Významný architekt působil i ve sklárně Moser, kde navrhoval nápojové soupravy a vázy s výtvarnými dekory. Podílel se také na filmu Voskovce a Wericha Hej rup!

Ve třicátých letech se přestěhoval do Prahy, v roce 1942 byl s manželkou Idou a mladším synem Martinem deportován do Terezína a potom do koncentračního tábora v Osvětimi, odkud se už nikdo z rodiny nevrátil.

Současnost

Vstup do vily je ze strany odvrácené k ulici, přízemí a první patro jsou půdorysně totožné. Původně byla okna v přízemí opatřená okenicemi a střecha byla eternitová. Z původního interiéru se ve vile zachovala kachlová kamna v jednotlivých místnostech a původní zábradlí na hlavním schodišti.

Vila patří soukromým majitelům, kteří ji zrenovovali. Například u plastových oken ale zachovali původní členění. Současní majitelé oceňují moderní řešení stavby, vila postavená před téměř sto lety totiž plně vyhovuje bydlení i v dnešní době.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související