Několik let věnoval Karlovým Varům, zemřel v Osvětimi. Příběh Rudolfa Welse připomíná David Vaughan

10. srpen 2023

Rudolf Wels byl prvorepublikový architekt, který mimo jiné tvořil také v Karlových Varech a Sokolově. On a téměř celá jeho rodina ale za druhé světové války nalezli smrt v koncentračním táboře Osvětim. Jeho příběh však žije dál. 

Architekt Rudolf Wels se narodil 28. dubna 1882 v Oseku na Rokycansku. Několik let svého života věnoval Karlovým Varům, kde postavil budovu nemocniční pojišťovny na náměstí Milady Horákové (dnes poliklinika), nové objekty firmy Moser, lázeňský dům Bellevue nebo budovu Lázní VI. V Sokolově zase navrhl Hornický dům. Také byl návrhářem skla Moser.

Ida, Martin, Tomáš a Rudolf Welsovi kolem roku 1930

Zemřel ve věku 61 let. On, ani většina jeho rodiny se nevrátili z Osvětimi. Přežil pouze syn Tomáš, který uprchl do Anglie. Příběh rodiny pro něj ale znamenal velké trauma, do rodinných archivů proto nahlédl až jeho syn Collin.

Příběh rodiny objevil v Praze britský novinář a spisovatel David Vaughan. Aby seznámil širokou veřejnost s pozůstalostmi, které se po rodině Welsových dochovaly, připravil výstavu s názvem Není noci tak tmavé.

Jak moc člověka dokáže ovlivnit minulost a co všechno příběh rodiny Welsových provází? Nejen to si poslechněte v rozhovoru s Davidem!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.