Křehké koláčky Johanky

Toto pečivo právem patří na vánoční stůl. Velmi jemné máslové těsto kontrastuje s višněmi nebo brusinkami a křupavé mandličky završí dokonalost.

Ingredience
  • 140 g čerstvého másla
  • 140 g převařeného másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 350 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • citrónová kůra
  • 1 bílek na pomazání
  • 100 g oloupaných nahrubo nasekaných mandlí na obalení
  • okapané višně z kompotu nebo brusinková marmeláda
  • vanilkový cukr na posypání

Převařené chladné a čerstvé máslo společně utřeme do pěny, potom přidáme cukr a žloutky a znovu třeme. Po lžících přidáváme mouku a nakonec citrónovou kůru. Těsto dobře proděláme a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v chladu. Potom z těsta tvoříme kuličky, velikosti menšího vlašského ořechu a v jejich středu uděláme důlek. Potřeme bílkem a obalíme v rozsekaných oloupaných mandlích. Klademe je na plech, vyložený pečícím papírem a ve středně vyhřáté troubě pečeme do růžova. Do důlků prochladlých koláčků dáme dobře okapané višně nebo trochu brusinkové marmelády a posypeme vanilkovým cukrem.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko