Hokejovou Energii posílí lotyšský obránce Jaks, přichází z Litvínova

14. červen 2024 08:00

Defenziva karlovarské Energie hlásí významnou posilu do svých řad. Do Karlových Varů míří bronzový medailista z loňského mistrovství světa a desátý nejproduktivnější obránce loňského ročníku extraligy Janis Jaks. S klubem podepsal jednoletý kontrakt.

Osmadvacetiletý hokejista přichází na západ Čech z Litvínova. V něm strávil poslední dvě sezony a zařadil se mezi vůbec nejproduktivnější hráče nejvyšší domácí hokejové soutěže. Ve 103 utkáních nasbíral 59 bodů za 12 branek a 47 asistencí.

Jaks tak přichází s pověstí ofenzivního obránce, který by měl Energii pomoci nejen při hře v pěti, ale také v početních výhodách. Hned 21 ze svých loňských 29 bodů totiž získal v přesilovkách.

Zkušený lotyšský zadák se do povědomí veřejnosti dostal především ziskem historické bronzové medaile, kterou jeho země vybojovala loni na domácím světovém šampionátu. Jaks včetně toho letošního odehrál už sedm mistrovství světa, za svou zemi naskočil už do 73 soutěžních utkání a zahrál si i na olympiádě v roce 2022.

Po Litvínovu tak nyní na rodáka z Rigy čeká druhé extraligové angažmá. V Karlových Varech podepsal Jaks jednoletý kontrakt, který vyprší 30. dubna 2025.

Jaks po konci mistrovství světa čerpá zaslouženou dovolenou. Suchou přípravu pak absolvuje doma v Lotyšsku, k týmu Energie by se měl připojit se startem přípravy na ledě, tedy na konci července.

autor: Radim Jehlík | zdroj: HC Energie Karlovy Vary
Spustit audio

Související