V Karlových Varech začíná filmový festival, celebrity míří do lázeňského města

28. červen 2024 09:05

V Karlových Varech začíná 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Potrvá až do 6. července, a tak jako každý rok nabídne bohatý program.

Festival začne oficiálně projekcí filmu Až na konec světa. V úvodu převezme americký herec Viggo Mortensen cenu prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Pořadatelé ho na červeném koberci očekávají v 18:00. Herec, který se proslavil rolí Aragorna v sáze Petera Jacksona Pán prstenů, převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a uvede zmiňovaný snímek ve kterém hraje, napsal k němu scénář a je jeho režisérem.

Premiéru na zahájení festivalu bude mít znělka, jejímž hlavním protagonistou bude herec a producent Benicio del Toro, který v roce 2022 dostal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.

V budově Sparkasse začne výstava Stars by Tono Stano. Expozice fotografií Tona Stana představuje veřejnosti tradiční i dosud nepředstavené fotografie významných hostů festivalu, které vznikaly mnoho let.

Na večerním koncertě vystoupí večer před hotelem Thermal britská skupina Kosheen. Koncert bude pro veřejnost zdarma. Festival každoročně představuje kolem dvou set filmů z celého světa. V soutěžních sekcích Hlavní a Proxima a nesoutěžní sekci Zvláštní uvedou organizátoři 32 filmů, z toho téměř polovinu debutů.  Podrobný program festivalu najdete na kviff.com.

Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převezme na závěr festivalu také britský herec, držitel Zlatého glóbu, ceny BAFTA a nominace na Oscara Clive Owen a Cenu prezidenta filmového festivalu Karlovy Vary za mimořádný přínos české kinematografii dostane herec Ivan Trojan.

Dalším hostem letošního festivalu bude německý herec, režisér a producent, několikanásobný držitel Evropské filmové ceny Daniel Brühl. Rovněž obdrží Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Festival přivítá i režiséra a producenta Stevena Soderbergha. Oscarový tvůrce uvede své dva filmy Kafka a Mr. Kneff v sekci Touha stát se Indiánem:Kafka a film.

V porotě hlavní soutěže bude oscarový herec Geoffrey Rush, jenž si z festivalu před dvěma lety odvezl Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

autoři: Martin Hrnčíř , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio