Sokolov snížil počet míst, kde lze provozovat hazard, z 31 na pět

27. červen 2024 13:05

Sokolov snížil počet lokalit, kde je možné provozovat herny a kasina, z 31 na pět. Fakticky to ale neznamená rušení heren, protože ty existující působí právě v místech, kde to bude povolené nadále.

Zastupitelé schválili úpravu příslušné vyhlášky, která lokality vymezuje. Starosta Petr Kubis (ANO) ČTK řekl, že provozovatelé heren navíc přispějí na aktivity dětí. „Ten důvod je zcela zřejmý, protože nikdo dlouhodobě ve městě herny nechce. To, že bychom je zrušili celoplošně, nám ale nepřijde nejvhodnější, protože by mohly vznikat takzvané černé herny, což by přineslo komplikace s prováděním kontrol,“ uvedl Kubis.

Po úpravě zákona mají města podle něj z daní z hazardu od počátku roku 2024 nižší příjmy než dřív. „Na letošek predikujeme příjem (z daní z hazardu) okolo deseti až 13 milionů korun. Ten pokles je razantní, jelikož veškeré výnosy z on-line her připadají státu. Město má jen finance z takzvaných živých a technických her,“ doplnil Kubis.

V minulosti Sokolov dostával z hazardu až několik desítek milionů, což například částečně pokrylo náklady na provoz městské policie. Loni to bylo 35 milionů, předloni 42 milionů, v roce 2021 to bylo 25,5 milionu korun.

Před změnou vyhlášky se vedení města se všemi pěti provozovateli heren sešlo a dohodli se na finanční podpoře aktivit dětí. Jeden z provozovatelů už podle starosty přispěl na malé sokolovské fotbalisty.

Představitelé Sokolova se sešli i se zástupci celní správy, aby domluvili vyšší frekvenci kontrol v problémových lokalitách. V Sokolově je jednou z nich prostor v okolí vlakového nádraží.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio