Mistři světa: Radim Rulík, Ondřej Beránek i Jakub Flek vezou zlato do Karlovarského kraje!

27. květen 2024 10:35

Čeští hokejisté se nesmazatelně zapsali do historie. Vítězně zvládli finále domácího mistrovství světa, když porazili Švýcary 2:0. Ke zlatu Česko dovedl ostrovský rodák Radim Rulík. Rvali se o něj také Karlovarák Ondřej Beránek a rodák z Mariánských Lázní Jakub Flek.

Vítězný gól vstřelil v čase 49:13 hvězdný kanonýr Bostonu David Pastrňák, pro něhož to byl ve čtvrtém utkání na turnaji vůbec první bod. Výsledek pečetil 19 sekund před koncem při power play do prázdné branky David Kämpf. Třetím čistým kontem na šampionátu pomohl k triumfu gólman Lukáš Dostál.

Čtěte také

Češi dosáhli na zlato poprvé od vítězství v roce 2010 v Kolíně nad Rýnem a Mannheimu, u kterého byl i současný kapitán týmu Roman Červenka. Svěřenci trenéra Radima Rulíka vyhráli v éře samostatného Česka posedmé, šest zlatých medailí získalo bývalé Československo. Doma získali zlato poprvé od roku 1985.

Po desetiletém půstu na velkých mezinárodních akcích vybojovali Češi druhou medaili za poslední tři ročníky po bronzu z roku 2022 v Tampere a Helsinkách.

Na střídačce zněla jména Karlovaráků

Do třiceti let byla hokejová i trenérská kariéra Radima Rulíka spojena výhradně s hokejem na Karlovarsku, pochází totiž z Ostrova. Kvůli zranění skončil s hraním ve dvaceti letech. V roce 2005 byl ve Vídni u zisku titulu mistrů světa jako asistent, už jako hlavní trenér dovedl loni českou dvacítku do finále juniorského šampionátu a teď slaví s českou reprezentací zlato z domácího mistrovství. Radim Rulík pro letošní mistrovství poskládal tým, který má duši a na ledě nechal vše nejen kvůli zisku titulu, ale hlavně pro své fanoušky.

Důležitou součástí zlaté party byl také karlovarský útočník Ondřej Beránek, který bojoval každé utkání od začátku do konce naplno a srdcem a právem tak společně se svými parťáky zvedl nad hlavu trofej nejcennější.

Čtěte také

Ondřej se sice narodil v Havlíčkově Brodě, kde započala jeho hokejová cesta, od roku 2012 ale žije v Karlovarském kraji, kde si našel lásku a založil rodinu. Už několik let obléká dres HC Energie Karlovy Vary. V letošní sezoně skončil s 21 body ze 48 utkání až na 87. místě extraligové produktivity. I proto mnohé fanoušky zaskočilo, když se jeho jméno objevilo v konečné nominaci na mistrovství světa. Celému světu ale ukázal, jak velký dříč je, a byl tak nepostradatelným článkem na cestě k zisku zlata.

Čeští hokejisté po 14 letech vyhráli zlatou medaili na mistrovství světa

Svého zástupce na mistrovství měly i Mariánské Lázně. Byl jím nejrychlejší hráč Jakub Flek, který s hokejem začínal právě na západě Čech a s Karlovarským krajem ho pojí nejen dlouholeté působení v karlovarské Energii ale i rodina. I on si tady našel lásku a založil rodinu.

Jeho cesta do národního týmu přitom nebyla vůbec jednoduchá. V 17 letech skončil s hokejem. V rozhovoru pro Český rozhlas Karlovy Vary z roku 2021 řekl: „Když se vrátím k tomu, že v 17 letech jsem skončil s hokejem a pak jsem začal hrát v Mariánkách, tak jsem si nikdy nepředstavoval, že bych vůbec mohl do nároďáku. Říkal jsem si, povede se mi možná nějaká druhá, nebo první liga, na víc už to asi nebude.“ Dnes slaví zlato z mistrovství, kde dvakrát skóroval, a je útočníkem brněnské Komety.

autor: nkr
Spustit audio