Vzpomínejte s námi: Před 15 lety Karlovy Vary slavily premiérový mistrovský titul

12. duben 2024 11:35

Před patnácti lety, 12. dubna 2009, si hokejisté Karlových Varů připsali historický triumf v nejvyšší české hokejové soutěži a oslavili premiérový mistrovský titul. Převratný úspěch Energie potvrdila domácí výhrou 4:3 a celou finálovou sérii s týmem Slávie ovládla 4:2 na zápasy.

Domácí sice prohrávali 0:3, ale famózní stíhací jízdu završil mistrovskou trefou Lukáš Pech sedm minut před koncem. Tým Karlových Varů pod vedením trenéra Josefa Palečka a kapitána Václava Skuhravého ziskem poháru rozšířil seznam týmů, které už v české extralize vyhrály titul.

Karlovy Vary do té doby hrály extraligu dvanáctou sezonu, ale do play-off se probojovaly teprve v roce 2008. Rovnou však postoupily do finále, kde se Slavií prohrály. O rok později jim ale všechno vrátily a potřebovaly k tomu dokonce o zápas míň.

Strůjcem triumfu byl vynikající brankář Lukáš Mensator, který tým podržel ve chvílích, kdy to nejvíc potřeboval. Kouč Paleček se také mohl spolehnout na všechny čtyři formace, každá z nich znamenala pro soupeře nebezpečí a dokázala střílet góly.

Hrdinou rozhodujícího zápasu se stal Lukáš Pech

Vítězný gól vstřelil v 53. minutě Lukáš Pech tečí přihrávky parťáka Deje. Dokonal tak velký obrat z 0:3 na 4:3 a mohl si užívat pocit muže, který svému týmu vystřelil historický první mistrovský titul.

„Můžu to přirovnat k narození mého syna. Mám teď strašnou radost, je to nádherný pocit. Právě takový, jako když se mi narodil syn,“ svěřil se po utkání Pech. Zopakovat tento úspěch se týmu Karlových Varů dosud nepovedlo.

V roce 2017 přišel o hlavního sponzora Sokolovskou uhelnou. Následný sestup do první ligy a opětovný návrat, považovaný za restart klubu, jsou největším úspěchem poslední dekády.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio