Funkcionalistická budova v jedné z nejrušnějších ulic Aše skrývá řadu tajemství

5. červenec 2022

V pořadí desátý díl seriálu o Zapomenutých domech nás zavedl do centra města Aše. V jedné z nejrušnějších ašských ulic totiž stojí vysoká funkcionalistická budova, která skrývá řadu tajemství.

Dům ašského fabrikanta Hermanna Penzela stojí na Hlavní ulici, v centru Aše. Na první pohled je to nenápadná vysoká funkcionalistická budova. Zajímavý je znak, který je dodnes možné najít na fasádě domu nad vchodem. Znak obsahuje astrologické symboly a také tři runy, které nápadně připomínají tři lipany v ašském znaku. Horní dva jsou stejně velcí, nejspodnější je menší. Znak patří mezi takzvané mluvící znaky, zobrazuje název města, pocházející z německého výrazu pro lipana tedy Äsche.

Dům si nechal postavit podnikatel Hermann Penzel, který zaměřoval se na pletené výrobky a punčochy.  Zajímavostí také je, že Hermann Penzl byl členem zednářského kroužku Astrea. Ten měl celkem 12 členů – 12 významných osobností z Aše.

Dům sloužil jako správní budova továrny. Po válce v domě působila Tosta, internát učňovské školy a dokonce i závodní klub ROH. Dnes je dům v soukromém vlastnictví. Při jeho úpravách došlo k ve sklepě k objevení pramene a ve vstupním atriu se dochovala mozaika s reliéfem blíženců se zednářským stiskem ruky prvního stupně.

Spustit audio

Související