Karlovarský dům smrti v Drahovicích sloužil jako márnice i úpravna těl

3. květen 2022

První díl seriálu o Zapomenutých domech nás zavedl k drahovickému hřbitovu v Karlových Varech. V jeho těsné blízkosti stojí roky opuštěná budova, ve které se kromě márnice nacházela i pohřební kaple.

Nejvýznamnějším dílem karlovarského architekta Viktora Oerta je honosná budova v Hřbitovní ulici z přelomu 19. a 20. století. Roky nevyužívané budově někteří přezdívají „Karlovarský dům smrti“ a považují ho za místo s jedinečnou atmosférou, které stojí za záchranu.

Budova postavená v letech 1899 až 1900. „V levém traktu se nacházela márnice, pitevna s proskleným stropem, skladiště rakví a místnost pro lékaře. Ve spojovacím traktu byly kóje pro zemřelé a v pravém obřadní síň,“ uvedl zakladatel Spolku pro dokumentaci a obnovu památek Karlovarska Jaroslav Vyčichlo.

Budova stojí v blízkosti drahovického hřbitova v Karlových Varech

Budova zaujme už na první pohled. Unikátní je také její provedení. „Pro zemřelé byl vymyšlen důmyslný systém chlazení, v podlahách a ve zdech budovy jsou vybudovány větrací šachty, které i bez elektriky zajišťovaly správné mikroklima.“

Vlastníkem je město Karlovy Vary, které podle slov mluvčího magistrátu Jana Kopála stále hledá řešení, jak objekt využít. „Objekt je hezký, má historickou i technickou hodnotu, právě to ho činí ale složitým k dalšímu využití. Většina objektu je velice chladná, takže využívat ho na nějaké občanské funkce je poměrně složité,“ řekl.

Unikátní, památkově chráněná budova se veřejnosti zpřístupnila naposledy v říjnu loňského roku, kdy se v prostorách bývalé obřadní síně uskutečnil koncert v rámci Dne architektury. Ojedinělý koncert uspořádala Kancelář architektury Města Karlovy Vary.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio