Dobře utajená kuřecí stehna

Křehké zelí, šťavnatá mrkev a jemně uzená kuřecí stehna jsou příjemnou kombinací tohoto pokrmu. Všechny chutě se dušením pod poklicí krásně prolnou a výsledný pokrm je lahodný, lehký a téměř dietní. Kdo chce, může si jednotlivé porce posypat jemně nakrájenou petrželkou nebo jinou oblíbenou bylinkou.

Ingredience
  • 8 větších syrových brambor
  • 100 g slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • 6 ks uzených kuřecích stehen
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 cibule
  • ¼ menší zelné hlávky
  • ½ pórku
  • sůl, mletý pepř, sladká i pálivá mletá paprika

Nejdříve oloupeme syrové brambory, mrkev a cibuli, vše opláchneme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Z hlávky zelí odstraníme poškozené listy a ostatní nakrájíme na nudličky, pórek na kolečka. Takto připravenou mrkev, zelí, pórek a cibuli, osolíme, opepříme, podle chuti okořeníme mletou sladkou i pálivou paprikou a dohromady a vše dobře promícháme. Připravené plátky brambor také osolíme a podle chuti okořeníme.

Vyšší nádobu vymastíme sádlem a její dno pokryjeme plátky slaniny, na ni rozložíme připravené brambory, na plátky brambor dáme vrstvu zeleninové směsi. Nyní přijdou na řadu uzená kuřecí stehna, která položíme na zeleninu. Na stehna, abychom je dobře utajili, střídáme vrstvu zeleniny a brambor, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří brambory.

Dobře utajená kuřecí stehna

Nádobu přiklopíme poklicí a v dobře vyhřáté troubě pečeme 50 minut při 200°C. Po této době pokrm lehce „nadýcháme“ vidličkou a bez pokličky necháme ještě 10 minut v troubě tzv. dojít.

Podáváme se saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko