August Herzig se zasloužil o rozkvět Mariánských Lázní. Jeho vila dnes slouží jako hotel

V centru Mariánských Lázní nedaleko lázeňské kolonády stojí v příkrém svahu jednopatrová obdélníková vila se čtyřmi výraznými středovými sloupy. Postavená byla v roce 1870 jako vila Herzig, ale známá byla i jako vila Kraus, Romano nebo Patriot.

Vila z roku 1870 je dílem mariánskolázeňského architekta Friedricha Zicklera. Jednopatrová vila se suterénem na obdélníkovém půdorysu stojí v příkrém svahu v centru města nedaleko lázeňské kolonády. Dominantou vily je tzv. chrámový portikus s kanelovými sloupy a pilíři s iónskými hlavicemi.

Nechal si ji postavit August Herzig, mariánskolázeňský rodák, který vystudoval všeobecné lékařství a chirurgii ve Vídni a v lázeňském městě působil od roku 1863 jako praktický lékař. Opakovaně zastával post starosty města a za jeho úřadování dosáhly lázně mimořádného rozvoje.

Za jeho starostování byla na Úšovickém potoku vybudována nejstarší česká umělá vodní nádrž, která zásobovala město pitnou vodou, ve městě byla zřízená kanalizace, inicioval také výstavbu nemocnice, elektrárny, měšťanské školy a prosadil také zavedení tramvají ve městě. Byl nositelem rytířského kříže Řádu císaře Františka Josefa I.

Současnost

V roce 1896 koupil vilu další lékař, MUDr. Eduard Kraus, který si v ní zřídil institut se stroji pro švédskou gymnastiku podle doktora Zendera. V roce 1937 získala dům Československá vojenská správa, která zde zřídila Legionářský léčebný dům. Později byla ve vile mateřská školka. Dnes budova slouží jako hotel a restaurace. 

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související