Živáňská pečeně

Existuje celá řada receptů na živáňskou pečeni. Lze použít jen jeden druh masa, více zeleniny nebo naopak. Záleží na chuti a možnostech. Brambory se mohou péct současně s masem, opravdu záleží na každém, jaký postup si zvolí. Jde o hodně variabilní recept. Výsledek je však vždycky kulinářským zážitkem. Že se pravá živáňská připravuje na ohni či na grilu, nemusím snad ani dodávat. Ale i tato alternativa, kterou jsem zvolila, je výhodná a rychle dostupná.

Suroviny 6 porcí pečeně:

300 g vepřové kýty

300 g krůtích nebo kuřecích prsou

200 g telecích nebo vepřových jater

150 g pikantní klobásy

150 g uzené slaniny

3 různobarevné papriky

5 cibulí

Suroviny na marinádu:

4 lžíce kvalitního oleje

4 lžíce plnotučné hořčice

4 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu

3 stroužky česneku

mletý pepř

sůl

Postup:

Veškeré maso a játra nakrájíme na menší plátky silné cca 1 cm, maso mírně naklepeme.

Smícháme olej, hořčici, protlak, utřený česnek, mletý pepř a sůl. Touto směsí potřeme plátky masa a jater a v chladu necháme několik hodin proležet.

Kovové jehly potřeme olejem a střídavě na ně napichujeme marinované maso, játra, silnější plátky cibule a papriky, špalíčky klobásy a slaniny. Každou jehlu zabalíme do dvojitého alobalu, pokapeme zbylou marinádou a dobře uzavřeme, aby při pečení nevytékala šťáva. Takto připravené jehly naskládáme do pekáče a podlijeme trochou vody, aby se maso nepřipalovalo.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 1 hodinu při 170 °C. 

Vhodnou přílohou je chléb nebo vařené či pečené brambory.

Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 2 hodiny (bez doby potřebné k marinování masa)