Západní obchvat Sokolova má být dostavěn v říjnu 2019

27. březen 2018 15:40
Zprávy

Stavba poslední etapy západního obchvatu Sokolova po problémech s nestabilním podložím opět pokračuje. Dokončení obchvatu se ale zpozdí asi o rok a půl, práce by měly skončit v říjnu 2019. Stavba musela být loni zastavena a prodraží se na 141 milionů korun.

„Vzhledem k nestabilnímu podloží jeden pilíř začal klesat a práce musely být přerušeny na více než půl roku. Byli povoláni znalci, kteří rozhodli o tom, že musí být zakládání změněno vzhledem k plošnému zakládání. Následovalo dohadování o zvýšení nákladů za tyto práce a za prostoj, který nastal. Ministerstvo financí nakonec uvolnilo přes 15 milionů korun," řekl radní Karel Jakobec.

Obchvat Sokolova bude později a bude stát zřejmě více

Stavba obchvatu Sokolova se protáhne zřejmě do konce roku 2019

Stavba západního obchvatu Sokolova se protáhne a zřejmě prodraží. Poté, co se zjistilo nestabilní podloží, byla stavba přerušena a projekt byl upraven. Dokončení, které bylo původně plánované na jaro 2018, se tak nejméně o rok odsune.

Ministerstvo financí, které je investorem, stavbu financuje z peněz na zahlazování škod po důlní činnosti. Právě předešlá důlní činnost byla důvodem, proč se stavbu nepodařilo dokončit podle původního plánu. Nestabilita pilíře by mohla způsobit pohyb mostů, které tvoří velkou část stavby.

Rozestavěný úsek je třetí části západního obchvatu. První vede od gymnázia přes Jižní lom a druhý kolem Svatavy, třetí část má oba tyto úseky spojit. Nejnáročnější částí stavby je vybudování 310 metrů dlouhého mostu přes silnici druhé třídy číslo 210.

Po dokončení obchvatu bude možné Sokolov objet z dálnice D6 ve směru na Kraslice. Město si od něj slibuje zejména zklidnění dopravy a přesun tranzitní a nákladní dopravy mimo zastavěnou část města.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související