Lety z Izraele do Karlových Varů zatím nebudou

23. květen 2024 08:55

Lety mezi izraelským Tel Avivem a Karlovými Vary zatím nebudou. Zájem o letenky nenaplnil očekávání. První letadlo mělo v Karlových Varech přistát už ve čtvrtek 23. května. Letiště Karlovy Vary bude proto jednat s tour operátorem, který lety zajišťuje.

Vzhledem k aktuální situaci na území Izraele a bojům v Pásmu Gaza se nenaplnily předpoklady prodeje letenek zejména na měsíc červen. Ve hře je v tuto chvíli také varianta využití letadla s menší kapacitou.

„Za letiště Karlovy Vary doufám, že tour operátor pro letošní rok pravidelnou linku zahájí, byť později a s menším letadlem, a tedy i menším počtem cestujících. Víme ale, že změna dopravce těsně před hlavní turistickou sezonou není jednoduchá věc,“ uvedla jednatelka Letiště Karlova Vary Alice Justina Undus.

Podle původního plánu se mělo z Tel Avivu a zpět létat v týdenní rotaci od května do září letošního roku. „Je pochopitelné, že aktuální dění v Izraeli nepřeje cestovnímu ruchu a zájmu ze strany izraelské klientely. Nicméně na izraelské straně je třeba zodpovědně zhodnotit, kdy lze do budoucna očekávat zlepšení situace. V opačném případě nevidíme smysl v pouhém posunutí termínu a opakovaném rušení plánovaných letů,“ doplnil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). Podle něj je třeba zvážit i ekonomické dopady v případě letů s menším letadlem, a tím i menším počtem cestujících.

Od nového pravidelného spoje do Izraele a zpět si Karlovarský kraj hodně slibuje. Hosté z Izraele v lázeňských městech v Karlovarském kraji tráví nejvíc času ze všech zahraničních hostů. Patří také mezi tradiční lázeňské hosty, kteří se zejména do Karlových Varů vracejí opakovaně. Úzké vztahy s městem Karlovy Vary dokládá i partnerství s izraelským městem Ejlat.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio