Vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku jsou Děpoltovice na Karlovarsku

23. květen 2024 10:35

Děpoltovice na Karlovarsku se staly vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku. Hodnotitelskou komisi zaujala jejich pestrá prezentace, do níž se zapojilo mnoho místních obyvatel. Komise ocenila také spolkový život v obci.

Letos o titul Vesnice roku usilovalo 22 obcí z Karlovarského kraje. Jedenáctičlenná hodnotitelská komise nakonec vybrala Děpoltovice, které suverénně porazily své soupeře. Obec s více než čtyřmi stovkami obyvatel získala kromě Zlaté stuhy také postup do celostátního finále.

„V letošním roce jsme evidovali nejvyšší počet přihlášených obcí ze všech krajů a třetí nejvyšší počet v našem regionu od roku 2002, kdy se Karlovarský kraj do soutěže poprvé zapojil. Konkurence proto byla veliká a podle slov hodnotitelů nebylo rozhodování o vítězi a ostatních oceněných vůbec jednoduché,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Soutěž Vesnice roku, která letos vstoupila do 28. ročníku, se koná ve dvou kolech – krajském a celostátním. V rámci krajského kola navštíví hodnotitelská komise všechny přihlášené obce a během dvou hodin mají obce za úkol odprezentovat každodenní život v obci a informovat o aktivitách, které pro občany pořádají. Součástí hodnocení je také procházka obcí, během níž se porotci seznamují s realizovanými i plánovanými projekty a mají možnost poznat například místní podnikatele.

Slavnostní ocenění vítěze krajského kola a dalších vybraných obcí se uskuteční během léta v Děpoltovicích. Pro zúčastněné obce jsou výsledky do poslední chvíle utajené, tudíž to, která obec obdrží jakou stuhu či diplom, bude za účasti hejtmana Karlovarského kraje, zástupců ministerstev a dalších vyhlašovatelů odtajněno až při samotném slavnostním aktu. Výsledky celostátního kola pak budou vyhlášeny 21. září v Uherském Hradišti.

autor: nkr
Spustit audio