Heliport v Karlových Varech čeká modernizace, vrtulníky budou nově přistávat i v noci

22. květen 2024 12:35

Karlovarský kraj vybral firmu, která zrekonstruuje heliport na střeše karlovarské nemocnice. Úpravy si vynutily změny v zákonech. Nově ale budou moci vrtulníky záchranné služby přistávat na heliportu i v noci.

Výběrové řízení na dodavatele musel Karlovarský kraj opakovat, do první soutěže se totiž nikdo nepřihlásil. „Jako nevýhodnější byla vyhodnocena nabídka za 24,5 milionu korun včetně DPH, což odpovídá i naším předpokladům. Je to úprava heliportu, který musí naplnit novou dikci zákona o navigačním systému a protipožárních opatřeních. Ve výsledku heliport bude moderní, bude splňovat parametry zákona a bude moci být používán i v noci,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

Heliport v karlovarské nemocnici je umístěn na střeše pavilonu akutní medicíny. Má tak ideální polohu pro rychlý přesun pacienta z vrtulníku na oddělení urgentního příjmu nemocnice.

Podle Kulhánka by modernizace měla trvat zhruba jeden rok. Nebude to ale znamenat, že by po celou dobu byl heliport na střeše nemocnice uzavřen pro přílety a odlety vrtulníků. Pokud to ale bude kvůli stavbě nutné, vrtulníky budou přistávat v areálu krajského úřadu vedle sídla krajské záchranné služby.

Do Karlovarského kraje létají vrtulníky záchranné služby většinou z Plzně nebo z Ústí nad Labem, někdy z Prahy. Karlovarský kraj přitom dlouhodobě usiluje o umístění základny letecké záchranné služby, a to zejména kvůli dosahu záchranné služby v horských oblastech Krušných hor. Základna by mohla být na karlovarském mezinárodním letišti.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio