Co zmůže buddhistický mnich v Krušných horách, zjistí čtenáři knihy Jana Mašaty

22. květen 2024 11:40

Spisovatel Jan Mašata ve své nejnovější knize Suopan - stezka stromů, zavede čtenáře prostřednictvím příběhu mladé Báry na jihovýchod Asie a především do Krušných hor.

„Snažil jsem se poukázat na to, co mě fascinuje: pralesy, jiné národy, náboženství, filozofie. A to jsem spojil s tím, co tady žijeme každý den,“ charakterizoval svou knihu autor. Krušnohorské peripetie osmnáctileté Báry zajímavě propojil se světem jihovýchodní Asie a jejím představitelem. Tím je buddhistický mnich Suopan, který kromě rituálů východních náboženství ovládá i hru na flétnu Bansuri a umění předat různými způsoby zkušenosti o cestě životem.

Až mysteriózní situace se v knize prolínají s běžnou realitou v Krušných horách, s nádhernou přírodou, pohraničními tržnicemi, hulvátskými turisty a také s potížemi Báry v jejím vztahu s ambiciózním přítelem. „Mám osmnáctiletou dceru, mám k její generaci blízko a chtěl jsem naznačit některé problémy, ve kterých žije,“ podotkl Mašata.

Atmosféru knihy dokreslují, a to doslova, ilustrace zmíněné dcery, Julie Mašatové. A také celá řada odkazů na různé písničky známých i méně známých autorů, které autorovy postavy poslouchají, třeba při jízdě v autě.

Další podrobnosti o knize si můžete poslechnout v rozhlasovém příspěvku nebo v pořadu Českého rozhlasu Karlovy Vary Literární párty. Ten se chystá ve čtvrtek 23. května od 18:00 v komunitním centru Krušnohorka v Perninku na Karlovarsku.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio