Obchvat Sokolova bude později a bude stát zřejmě více

29. září 2017

Stavba západního obchvatu Sokolova se protáhne a zřejmě prodraží. Poté, co se zjistilo nestabilní podloží, byla stavba přerušena a projekt byl upraven. Dokončení, které bylo původně plánované na jaro 2018, se tak nejméně o rok odsune.

Stavba měla původně stát 112 milionů korun a jejím investorem je ministerstvo financí, které ji financuje z peněz na zahlazování škod po důlní činnosti. Právě předešlá důlní činnost je důvodem, proč nelze stavbu dokončit podle původního plánu.

„Projektant pozapomněl, že by mohly být pozemky poddolovány. Stavba tak bude stát o mnoho milionů více," řekl náměstek hejtmanky Martin Hurajčík. Kolik bude stavba nakonec stát, bude jasné po přepracování projektu.

Podle technického náměstka ředitele správy a údržby silnic Karlovarského kraje Petra Šťovíčka přepracovaný projekt nyní čeká na schválení ministerstva financí. Teprve poté bude možné ve stavbě pokračovat. Aby se zabránilo případnému pohybu mostů, které tvoří velkou část stavby, bude třeba podklad celkově zpevnit.

Rozestavěný úsek je třetí části západního obchvatu. První vede od gymnázia přes Jižní lom a druhý kolem Svatavy, třetí část má pak oba tyto úseky spojit. Nejnáročnější částí stavby je vybudování 310 metrů dlouhého mostu přes silnici II/210.

Po dokončení obchvatu bude možné Sokolov objet z dálnice D6 ve směru na Kraslice. Město si od něj slibuje zejména zklidnění dopravy a přesun tranzitní a nákladní dopravy mimo zastavěnou část města.

zdroj: ČTK
Spustit audio