Zajatecký tábor u Přebuzi na Sokolovsku byl rozdělený na dvě části

24. leden 2023

Necelých 5 kilometrů od Přebuzi, nedaleko hranic s Německem, se uprostřed lesa mezi rašeliništi ukrývají pozůstatky budov bývalého zajateckého tábora.

Dodnes zde můžete narazit na ruiny několika objektů, kde až do roku 1945 živořila stovka válečných zajatců. Základy budov bývalého zajateckého tábora Sauersack najdeme na okraji bývalé obce Rolava (dříve Sauersack) v těsném sousedství bývalé továrny na zpracování cínové rudy. V lese jsou dodnes patrné pozůstatky budov, které sloužily k ubytování nejdříve pracovníků továrny – ty později vystřídali váleční zajatci.

Čtěte také

„Člověk ani netuší, jakou historii to místo má. Vidíme tady základy budov, ubikací, kde vězni živořili a strádali. Vidíme tady taky obvodový příkop, který byl napuštěný vodou a kolem něj na smrcích ještě izolátory po elektrickém vedením, protože celý ten areál byl ohrazen a střežený wehrmachtem,“ upozorňuje geolog Petr Rojík ze sokolovského muzea.

Tábor byl rozdělený na dvě části. Jedna část byla pro sovětské válečné zajatce, pro tyto vězně panovaly v táboře mnohem tvrdší podmínky. Zajatci v druhé části pocházeli z Francie, Belgie, Itálie, nebo Řecka, byli zde také umístěni odpůrci Hitlerova režimu.

Dva objekty s navršenou mohylou mají přístupné i podzemí. Jeden z objektů sloužil jako jídelna, ten druhý jako ošetřovna pro zajatce. 

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio