Vídeňský rybízový koláč

Recept pochází z vídeňské kuchyně. I když jeho příprava vypadá složitěji, stojí za to si ho připravit. Výrazná a pikantní chuť rybízu je výborně doplněna sladkým sněhem. Jemné linecké těsto a křehká křupavá bílková krusta zapečená s rybízem je vynikajícím sezónním moučníkem. Dobrou zprávou je, že pro přípravu tohoto koláče můžeme použít i rybíz mražený. Tak si tuto dobrotu můžeme dopřát kdykoliv po celý rok.

Suroviny na těsto:

3 žloutky
150 g moučkového cukru
50 g másla nebo rostlinného tuku
2 polévkové lžíce studené vody
250 g polohrubé mouky
½ balíčku kypřícího prášku

Suroviny na sněhovou hmotu:

3 vaječné bílky
špetka soli nebo několik kapek citrónové šťávy
250 g cukru krupice
250 - 300 g rybízu

trochu tuku na vymazání – nejlépe sádlo

Postup:

Nejprve utřeme cukr s máslem a žloutky do pěny. Pak přidáme vodu, mouku promíchanou s kypřícím práškem a vypracujeme těsto. Vzniklé těsto nemá být příliš tuhé. Vlhkýma rukama těsto rovnoměrně vtlačíme do koláčové formy nebo pekáče, vymazaných tukem. Na 20 minut dáme zapéct do středně vyhřáté trouby. Mezi tím ušleháme z bílků tuhý sníh, nezapomeneme přidat sůl nebo citrónovou šťávu. Do tuhého sněhu zašleháme cukr. Pak do něj lehce vmícháme obraný, opraný a oschlý rybíz.

Jakmile začne těsto v troubě růžovět, naneseme na něj sněhovou hmotu s rybízem a dopečeme. Sníh vytvoří křupavou krustu. Prochladlý koláč nakrájíme na řezy.


Celková doba přípravy: cca 1 ½ hodiny

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň