Vepřová krkovice podle paní nadlesní
Sušené houby a tymián - to je skvělá kombinace. Obojí báječně rozvoní plátky krkovice a určitě si pochutnáte.
- 4 plátky vepřové krkovice bez kosti po cca 150 g
- trochu hladké mouky
- 1 PL sádla
- 1 PL oleje
- 2 cibule
- hrst sušených hub, předem namočených
- 4 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 KL sušeného
- 4 jalovčinky
- mletý pepř, špetka kmínu, sůl, vývar
Plátka masa naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme hladkou mouku. V kastrolu rozpálíme sádlo a olej a po obou stranách maso opečeme. Pak přidáme na plátky nakrájené cibule, namočené scezené houby, jalovčinky, kmín, tymián, podlijeme horkým vývarem nebo vodou a pod poklicí dusíme do měkka Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme. Když je maso měkké, vyjmeme jalovčinky, zjemníme kouskem másla a maso rozdělíme na talíře. Přelijeme šťávou s houbami i cibulí, která se prakticky rozdusila a šťávu zahustila.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různým úpravách, bramborové knedlíky nebo čerstvý chléb. Pokrm doplníme čerstvou zeleninou.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.