Vařený ovocný koláč

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

Tento recept je „přes kořeny přivezený“. Moje maminka byla před 30 lety v Austrálii a tam jej získala od paní Anežky, která se v Austrálii narodila, ale byla dcerou českých rodičů, kteří tam v r. 1948 emigrovali. Maminka vyprávěla o tomto koláči, dostala na něj od paní Anežky recept, ale nemohla ho najít. Tím pádem ten koláč doma nikdy nepekla. Maminka už nežije 25 let. Před dvěma týdny, kdy jsem se probírala recepty po mamince, jsem ho objevila, hned upekla a recept si nenechávám pro sebe, ale s radostí předávám dál. Věřím, že Vám, milí posluchači, bude vařený koláč chutnat.

Suroviny:

250 g másla nebo sádla

1 hrnek cukru

1 hrnek rozinek

1 hrnek nakrájeného ovoce a ořechů (mohou být různé druhy)

1 hrnek vařící vody

1 lžička koření „voňavé pečení“

1 lžička jedlé sody

0,5 lžičky soli

brandy (rum)

2vejce

2 hrnky polohrubé nebo hladké mouky

1 prášek do pečiva

Postup:

Máslo, cukr, rozinky, nakrájené ovoce a ořechy, koření, jedlou sodu, sůl a brandy dáme do kastrolu a přivedeme k varu, poté necháme vychladnou.

Po vychladnutí vešleháme celá vejce a mouku, promíchanou s práškem do pečiva a vytvoříme řidší těsto.

Těsto nalijeme do vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem a pečeme při teplotě 170 °C, přibližně 45 minut.

Studený koláč nakrájíme na porce a pocukrujeme nebo podle vlastní fantazie ozdobíme např. šlehačkou, čokoládou či různými polevami.

Celková doba přípravy tohoto receptu trvá přibližně 1,5 hodiny.

Vařený ovocný koláč